knjizara.com
Arheologija Crne Gore

Čedomir Marković (autor)

Arheologija Crne Gore
rasprodato

Na jednom mjestu je prikazana, analizirana, sistematizovana, a tamo gdje je bilo moguće data sinteza obilne arheološke građe koja se nalazi na teritoriji Republike Crne Gore, počev od srednjeg pleistocena - prije 150.000 godina - do kraja rimske dominacije.
Koristeći obimnu literaturu (253 bibliografske jedinice) među koricama ove izuzetne knjige na 465 stranica sa 107 veoma kvalitetnih fotografija, Marković je, kako to i dolikuje stručnjaku njegovog profila, lege artis obradio ovaj dugi vremenski peiod, što knjizi daje karakter ozbiljne, naučno utemeljene studije. Ako se uz

me u obzir činjenica da je dr Marković čitav svoj radni vijek proveo na istraživanju, zaštiti i prezentaciji spomenika kulture sa teritorije Crne Gore, posebno arheoloških, na mnogima bio i rukovodilac radova, uz to veliki zaljubljenik svoje profesije, onda je to još jedna potvrda našem mišljenju da je ova knjiga, rekli bi - univerzitetski udžbenik, ozbiljan doprinos arheološkoj nauci u Crnoj Gori. I van njenih granica. Poslije sažetog, a sadržajnog predgovora, uvoda i pregleda istorijata istraživanja, ovaj učeni vodič, arheolog-veteran, vodi nas kroz lavirinte praistorijskih nastambi, prikazujući darove njihove duhovne i materijalne kulture. Što dalje idemo stopama našeg vodiča postajemo radoznaliji, a na momente opčinjeni i zadivljeni stvaralačkom moći naših "kamenih predaka". Osjećamo se kao da se nalazimo u nekoj virtuelnoj stvarnosti!


Ostali naslovi iz oblasti: Arheologija

Izdavač: CID; 2006; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 465 str.; 86-495-0309-8;