knjizara.com
April u Parizu

Mihael Valner (autor)

April u Parizu
rasprodato

Pariz 1943. godine. Mihael Rot je 21-godišnji Nemac koji radiza Vermaht u okupiranom Parizu. Načitan je, obrazovan, i govorifrancuski bez akcenta, što mu pomaže da veći deo rata provedeu mirnom utočištu vojnih kancelarija kao prevodilac. A ondaiznenada biva premešten u vrhovni štab Gestapoa, na mesto tu-mača na mučnim saslušanjima osumnjičenih pripadnika Pokretaotpora. lako se ne slaže s nacističkim režimom, on se ne pitamnogo o svojoj ulozi u njemu, i jednostavno čini ono što se odnjega traži. Ali Rot ima i svoj tajni život.
Kad se posao zav

rši, i većina Nemaca ode u francuske kafanei javne kuće, on se iskrada iz hotela u kome živi noseći sa sobomtorbu s civilnom odećom, s koje je pažljivo uklonio sve tragovenemačkog porekla. Krišom se preoblači, zamenjujući okupator-sku nemačku uniformu anonimnim odelom, i postajući Anton.Čovek koji voli knjige, čovek koji pokušava da otkrije ko je za-pravo.
Ono što je počelo kao besciljno lutanje Sen Žermenom i isku-šavanje vlastite sposobnosti da se utopi u neprijateljsko okru-ženje i neprijateljski jezik prerasta u Rotovu najveću i najtežuživotnu avanturu. U njoj će pronaći Ijubav, Šantal, ali i prekasnootkriti da je ona pripadnica Pokreta otpora... Uhvaćen i zatvorenkao izdajnik, sada s pogrešne strane u istoj onoj sobi u kojoj jeradio, Rot će proći nezamisliv put iskupljenja i potrage, u kojoj ćepronaći nešto što uopšte nije očekivao, nikada više neće naćiono za čim je krenuo, i shvatiće kako rat nije daleka avantura namapi njegove nekadašnje kancelarije, već kalvarija u kojoj nemaspasenih.

„Valnerova priča o Ijubavi francuske devojke i nemačkog voj-nika tako je filmski nabijena da se stranice same od sebe okreću,a sećanja na Kazablanku i Engleskog pacijenta sama naviru. Ne-verovatno delo, nadamo se uskoro i film..."
Gala

„April u Parizu je veličanstven roman... Valner je savršenouhvatio atmosferu ratnog vremena, i istražio moralnu dilemuapolitičnog čoveka razapetog između vojničke poslušnosti i Ijud-skih osećanja."
Frankfurter Neue Presse

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Evro Book; 2007; Broširani povez; latinica; 20 cm; 203 str.; 978-86-505-0855-8;