knjizara.com
Antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda
i načini iluminacije u Sigidunumu od I do sredine V veka

Slavica Krunić (autor)

Antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda
rasprodato

Publikacija Antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda, autora dr Slavice Krunić, zamišljena je kao katalog jedne grupe predmeta iz Antičke zbirke muzeja grada Beograda. Autor je precizno, pedantno i iscrpno, a pre svega utemeljeno, predstavio brojne nalaze svetiljki i svetlosnih tela sa područja Singidunuma, značajnog grada – civilnog i vojnog – rimske provincije Gornje Mezije, u periodu od 1. do 5. veka. Predstavljeno je oko 500 celih i fragmentovanih svetiljki, identifikovanih, sistematizovanih i atribuiranih u okviru 41 tipa.
To je

svojevrsni monografski katalog, catalogue raisoné, forma koju su u našu muzeologiju sredinom XX veka uveli naši čuveni muzejski stručnjaci, koji su svoja znanja baštinili na tradicijama savremene evropske nauke. Nažalost, u domaćoj stručno-naučnoj literaturi sve je manje kataloga ovog tipa, odnosno publikacija u kojima je određeni muzejski fond detaljno analiziran, uz primenu najnovijih naučnih dostignuća, navedenih u citiranoj literaturi. Ovaj rukopis, dakle, može da posluži i kao udžbenik svima onima koji se bave ne samo rimskim svetiljkama, arheologijom i istorijom Singidunuma, već i svima koji žele da nešto više saznaju o rimskom periodu kod nas.
Ovo monografsko delo pratila je izložba Recte illuminas - antičke svetiljke iz Muzeja grada Beograda, u Konaku kneginje LJubice, od 30. juna do 09. oktobra 2011.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Arheologija

Izdavač: Muzej grada Beograda; 2012; Broširani povez; ćirilica; 29 cm; 455 str.; 978-86-80619-70-5;