knjizara.com
Amajlija iz Samarkanda - Trilogija o Bartimeju 1

Džonatan Straud (autor)

Amajlija iz Samarkanda - Trilogija o Bartimeju 1
rasprodato

Priča se odvija u Londonu koji se od današnjeg razlikuje po tome što je u njemu magija svakodnevna pojava, premda je nema svako. Čarobnjaci vladaju gvozdenom rukom (tj. gvozdenim pentagramom), dok običnjaci žive u neznanju i na marginama društva.
Kad talentovani učenik dobije nesposobnog učitelja, ne preostaje mu ništa drugo osim da nađe boljeg saveznika. Tako čarobnjački šegrt Natanijel krišom guta knjige o najnaprednijim granama magije i naposletku uspeva da prizove moćnog đinija, Bartimeja. Điniju nije prvi put da ga prizivaju nedozreli čarobnjaci, ali Natanijel na umu nema detinjarije, već nešto mnogo opasnije – osvetu. Iako nerado, domišljat

i obešenjak Bartimej uspeva da ispuni težak zadatak i ukrade dragocenu Amajliju iz Samarkanda od Sajmona Lavlejsa, moćnog, ambicioznog i nemilosrdnog majstora čarobnjaka. Nedugo potom, đini i šegrt će se obreti u vrtlogu opasnih magijskih intriga, špijunaže, ucena i pobune.Straudovo živo i duhovito pripovedanje, preplitanje fantastike i satiričnih osvrta na društvo i vlast, kao i psihološki produbljen odnos između veštog gospodara, mladog ambicioznog čarobnjaka i moćnog sluge, demona koji je doživeo da vidi i bolja vremena i bolje ljude, očaraće čitaoce svih uzrasta. Amajlija iz Samarkanda, avantura s najoriginalnijim junakom dugo unazad, hipnotisaće vas već na prvim stranicama i postaće najkraćih 400 strana koje ste ikada pročitali. I više od toga – nateraće vas da poželite da pročitate nastavak odmah.
Trilogija o Bartimeju je prevedena na četrdesetak jezika i dobila je mnogo prestižnih svetskih nagrada za književnost za omladinu. Pomenimo samo neke: Boston Globe/Horn Book Honor 2004 (USA), Lancashire Children"s Book Award 2005 (UK), 2004 ALA Notable Book, (za Amajliju iz Samarkanda), Corine Youth Book Award 2006 (Germany), Horn Book Fanfare: Best Book of 2006, 2006 Booklist Editors’ Choice, 2006 Child Magazine Best Book of the Year (za Ptolomejevu kapiju), Mythopoeic Fantasy Award for Children"s Literature 2006 (za Trilogiju o Bartimeju).

Uzrast 12+

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Za tinejdžere , Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Odiseja; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 398 str.; 978-86-7720-040-4;