knjizara.com
Album fotografija

Dušan Gojkov (autor)

Album fotografija
rasprodato

Vasa Pavković: "U svom romanu, "Album fotografija", Dušan Gojkov stvara izuzetno uspeo mozaički svet lutanja glavnog junaka, obeležen atmosferom 90-tih godina i melanholijom čiji je izvor u Krleži i Crnjanskom.
Ilija Bakić: "Raspad SFR Jugoslavije “proizveo” je u srpskoj literaturi čitav talas dela koja se bave ovim periodom, bilo da pišu o ratu, o izbeglištvu ili o tzv. miru države koja zvanično nije ratovala. Ton ovakvih knjiga mračan je i sumoran, počesto vrvi od brutalnosti, vulgarnog ili romantično-rodoljubno herojskog; intenzivni emotivni naboj koji prati vremenski bliske događaje izliva se na papir u sirovom, nepatvorenom obliku. Retke su proze koje

se odmiču, iskoračuju od trenutnog i iz drugačijih vizura prate te kobne “godine raspleta”, a među ovakvim knjigama izuzetno mesto svakako pripada romanu “Album fotografija” Dušana Gojkova (1965) jer je reč o delu vanredne poetske snage koja svoje korene crpi iz “sumatraističke” proze i poezije srpskih literata koji su preživeli Prvi svetski rat.
Glavni junak, tridesetogodišnji novinar Lazar, odlazi iz države 1991. u jeku priprema za rat, i preko Grčke, Nemačke, Švajcarske i Engleske stiže do Amerike da bi se ponovo vratio u Beograd, sada već terry incognitu, da proživi bedu 1992. i 1993. godine. Ovo je prostorno-vremenski okvir i pozornica za život i priključenija superiornog intelektualca, londonskog školaraca, neumornog putnika i poliglote koji govori - misli - piše mešajući jezike, besprekornog znalca literature i istorije, muzike i slikarstva. Lazar je čistokrvni i potpuni hedonista, sposoban da uživa u poeziji i vinu, prozi i hrani, u prirodi i duvanu, arhitekturi i ženama. Oreol ukletog pesnika upotpunjuje srdobolja i melanholijski odmak od stvarnosti. Ovakav, svetski mada u osnovi evropski junak (koji nema mnogo lepih reči za “novi svet”), otići će iz Jugoslavije, koja je bila njegova rodna zemlja ali i mesto na koje se sa putovanja vraćao i na kome se osećao dobro i prolazi kroz zapadni svet, udaljujući se od bezumlja. Ali, kako shvata, ne bez protivljenja, zov Balkana neodoljivo je fatalan. Rasulo koje zatiče utvrđuje duboki rascep u Lazaru, pogoršava njegovu bolest ali donosi i čudni, bolni mir, ili, tačnije, pomirenost sa zadatom sudbinom. Ništa, čak ni ljubavne veze, one van zemlje, od kojih se otrgao, i ona u Beogradu, ne mogu izbrisati ili izmeniti usud. Odjava radio drame o Krleži i Crnjanskom (potpuno neprimerene, po mišljenju urednika), koju snima, ispostavlja se i kao konačna odjava intelektualca iz kala svakodnevnog trajanja.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2003; latinica; 21 cm; 189 str.; 86-331-0924-7;