knjizara.com
39 dana juna

Teofil Pančić (autor)

39 dana juna
440 din
Stara cena: 550 din
U korpu

Ponekad se za knjigu kaže da je lek. Možda otuda autorova uvodna napomena nosi naslov „O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama“. Kada knjigu pročitate, pojaviće vam se među utiscima nešto iz širokog dijapazona koji nudi ovaj naslov, zasigurno. Kada smo kod toga, i naslov knjige je asocijativan.
39 dana juna zbir je autorovih utisaka o poseti gradu po imenu Split, koji je nekada pripadao njegovoj domovini, a sada piscu taj grad pripada po jeziku, prijateljima, sećanjima, izboru i novom definisanju. Reč je najviše o putopisu sa nenametljivom, a vrlo uspešno ostvarenom namerom da se vine u književnost, čak i kada podseti na elemente dnevne hronike. Tekst to i govori

: ovo je nešto jače od mesec dana života i posmatranja, upoređivanja i odmerenog kvalifikovanja svega pred sobom, ali i u sebi. Kvalifikovanja života. Taj rastegnuti mesec stao je u tri grada, jedno mesto i celu Jugoslaviju, ali njegov imenitelj je ipak pohođenje jednog grada i jednog duha, razdvajanje i spajanje. Duh kao duša i duh kao prošlost.
U ovoj geopoetskoj knjizi i tekst i stvarnost su duh(oviti), a autor je skroman i postojan.
39 dana juna je kao reka koja se uliva u more: i slatka i slana. Najukusnija je na ušću.
Vladislav Bajac


Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Geopoetika; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 91 str.; 978-86-6145-169-0;