knjizara.com
100 najlepših žena na slikarskom platnu
žene kao inspiracija

100 najlepših žena na slikarskom platnu
rasprodato

Od samih početaka istorije umetnosti žene su inspiracija portretistima i glavni predmet njihovog stvaranja. Kao takve srećemo ih, prožete erotikom, u periodu antike, zatim u čednom srednjem veku, u klasičnim delima renesanse, u senzualnom baroku, u prekretničkom impresionizmu i, razume se, u vizuelnim umetnostima dvadesetog veka.
U knjizi 100 najlepših žena na slikarskom platnu predstavljeno je 100 portreta, čija bi se lepota mogla uporediti sa današnjim shvatanjem ideala lepote. Među slikama se nalaze one koje su dobro poznate ili čuvene, ali i one koje se u lepim umetnostima ističu po svojoj rafiniranosti.
Uz svaku r

eprodukciju dodata je adresa muzeja ili galerije u kojoj se može videti original. Leonardo da Vinči, Pol Gogen, Pablo Pikaso, Salvador Dali, Endi Vorhol - slavni umetnici koji su značajno uticali na istoriju lepih umetnosti, od kojih svako pripada drugom periodu i poseduje specifičnu tehniku i stil. Oni i još drugih 95 slikara predstavljeni su u ovoj knjizi kao poštovaoci ženske lepote. Prikazi na platnima čuvenih umetnika kroz čitavu istoriju ne samo da pružaju pregled razvoja lepih umetnosti već i svojevrsnu analizu žene i njene uloge u društvu, i to onako kako se ona postepeno transformisala tokom vekova.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari , Likovni umetnici
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Mladinska knjiga; 2010; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 208 str.; 978-86-7928-251-4;